Home »Koncerty »Ča­kovický festival »2. koncert

Čakovický festival sborového zpěvu, XIV. ročník

2.koncert

19.4.2012 čtvrtek, 19:00 hod., Sál MČ Praha 9 – Čakovice, Čakovický zámek, vchod od parkoviště

Vystoupí pěvecké sbory:

  • Pěvecký sbor gymnázia J. Palacha
  • Musica Oeconomica Pragensis
  • Orchestr HRA JE TO
  • DPS Kamarádi

Doprava

  • stanice metra C Letňany, bus 110, 195, 351, 365, autobusová zastávka Čakovický zámek
  • autem je možné zaparkovat na parkovišti za Čakovickým zámkem, vjezd je z ulice Schoellerova

Zobrazit místo koncertu na mapě

Vstupné dobrovolné.

Pěvecký sbor gymnázia J. Palacha

  • Sbormistři: Zdeněk Tošnar, Martina Nejedlá

Gymnázium Jana Palacha je škola také s dobrým hudebním zázemím. Jednak je to dáno kvalitním hudebním vybavením, jednak i vstřícným přístupem našeho pana ředitele, který hudbě nejen rozumí, ale sám ji i aktivně provozuje. A nelze zapomenout ani na naše studenty, kteří ovládají hru na různé hudební nástroje a NEBOJÍ SE to předvést! Proto se možnost chodit na sborový zpěv setkala s kladným ohlasem a od roku 2007/2008 funguje při gymnáziu sbor GJP VOICES. Sbor navštěvují dívky i chlapci napříč ročníky, ale i členové profesorského sboru a naši absolventi. Zkoušíme každý pátek po škole od 14:15 do 16:00 a podnikáme i společné mimoškolní akce.

Musica Oeconomica Pragensis

  • Sbormistr: Martina a Kryštof Spiritovi

Soubor „Musica Oeconomica Pragensis“ je jednou z volnočasových aktivit studentů a pedagogů Vysoké školy ekonomické v Praze. Soubor vznikl v roce 2001, prvním sbormistrem se stal Ota Friedl, který po dvou letech předal umělecké vedení Martině a Kryštofovi Spiritovým. Sbor plní reprezentativní funkci školy, ale pořádá i celou řadu vlastních akcí a dnes jsou jeho členy (cca 35 zpěváků) studenti a absolventi VŠE i jiných pražských universit. Smíšený sbor se dvakrát zúčastnil mezinárodní sborové soutěže „Europees muzikfestival voor de jeugd“ v belgickém Neerpeltu, kde v roce 2002 získal 3. místo a v roce 2004 byl oceněn 1. místem „cum laude“. V témže roce zvítězil v kategorii smíšených sborů na soutěžním festivalu „Praga Cantat 2004“. V květnu 2006 sbor absolvoval koncertní turné ve Francii. Od roku 2006 s úspěchem pravidelně účinkuje na prestižním festivalu „Nekonvenční žižkovský podzim“. V roce 2007 se sbor účastnil a spolupořádal první ročník setkání vyspělých akademických sborů „Festa academica“. V létě 2008 byl oceněn první cenou na festivalu duchovní hudby „FONS“ ve Žďáru nad Sázavou a získal dvakrát stříbrné pásmo na prestižní mezinárodní sborové soutěži „Trnavské zborové dni“. Zatím posledním úspěchem tělesa je umístění ve zlatém pásmu na sborové soutěži Europe and Its Songs (2011). Sbor zpravidla koncertuje v Praze, ale posluchači ho mohou slyšet na koncertech a festivalech i v jiných českých městech či v zahraničí. Repertoár sboru je široký, od barokní hudby po hudbu současnou, nevyhýbá se však ani interpretaci lidových písní, spirituálů a hudbě populárnější. Se sborem spolupracují významní sólisté a instrumentalisté (Jiřina Dvořáková – Marešová, Markéta Mazourová, Ondřej Socha aj.).

Orchestr HRA JE TO

  • Dirigent: Markéta Nosková

Dětský orchestr HRA JE TO je zároveň i pěveckým sborem a je tvořen žáky z hudebních tříd na ZŠ gen. F. Fajtla DFC, Praha – Letňany. Každá hudební třída je samostatným hudebním tělesem s různým nástrojovým obsazením, kterému se přizpůsobují úpravy skladeb i celkový repertoár. Při různých příležitostech se muzikanti z těchto tříd setkávají a orchestr se rozrůstá až na sto hráčů, jenž mají na repertoáru skladby od dob renesance přes baroko až po 20. století. Příležitostí, kde si mohou zahrát všichni společně, není mnoho, rozhodně však patří k těm nezapomenutelným chvílím, které děti ve škole prožijí. O Vánocích a na konci školního roku se vždy sejdeme na společném koncertuv Sale­siánském divadle, kde mohou diváci (rodiče) shlédnout, co se děti za rok naučily.

DPS Kamarádi

  • Sbormistryně: Veronika Dvořáčková Žofáková

Pěvecký sbor Kamarádi vznikl v roce 1994 jako přípravné oddělení pěveckého sboru Camerata. Hlavním smyslem práce je nejen hlasová a hudební výchova zpěváků, ale důraz je také kladen na vytvoření pěkného kolektivu, kde se všichni budou cítit příjemně a kde spolu prožijí mnoho hezkých chvil. Proto pořádáme každý rok soustředění, na kterém se cvičí nový repertoár a kde je spousta příležitostí pro společné zážitky.

Sbor zpívá především na koncertech v Praze a okolí a účastní se výměnných koncertů v České republice.

V roce 1999 jsme natočili CD Zlaté vánoční koledy, v roce 2007 další CD u příležitosti 15.výročí vzniku pěveckého sboru Camerata. Z nedávných úspěchů můžeme uvést „zlaté pásmo“ získané na Mezinárodním soutěžním festivale Pražský kaleidoskop.

Zde si můžete stáhnout plakát PFD, 152 kB.