Home »Koncerty »IV. koncert Čakovického festivalu

IV. koncert Čakovického festivalu

Termín akce: **čtvrtek 28. dubna 2016 od 18:30 **
Místo konání: Sál v zámku v Čakovicích, Cukrovarská ulice

GPS: 50°9'8.027"N, 14°31'18.268"E
Zobrazit místo koncertu na mapě

Vystoupí pěvecké sbory

  • DPS Osmikvítek (Praha)

    Sbormistryně: Iva Hennová

    Klavír: Alina Martynová

  • DPS Kopretiny (Cheb)

    Sbormistryně: Eva Kůrková

    Klavír: Eva Klimtová

  • vokální společenství Cantio (Praha)

    Sbormistryně: Alena Pravdová

  • Camerata

    Sbormistryně: Veronika Dvořáčková Žofáková,
    Jana Pavlíčková

Vstupné dobrovolné.

Fotoalbum:

DPS Osmikvítek (sbormistryně I. Hennová), DPS Kopretiny – Cheb (sbormistryně E. Kůrková), Vokální společenství Cantio (vedoucí A. Pravdová), Camerata (sbormistryně V. Dvořáčková Žofáková a J. Pavlíčková) zazpívali na společném koncertě v Čakovicích. Je krásné zažít zkušenost, že zpěv vede každého a všude k dobré náladě a je společným jazykem tolika lidí. Děkujeme všem našim milým hostům za to, že si na nás našli čas a umožnili nahlédnout do pestrého hrnce sborového zpěvu.


DPS Osmikvítek

Dětský pěvecký sbor Osmikvítek vznikl v roce 2012 v Praze 8 – odtud jeho název Osmikvítek – a založila ho jeho současná sbormistryně Iva Hennová. Ve sboru zpívají děti z 1. – 4.tříd základních škol převážně z Prahy 8. Děti se scházejí jednou týdně v Kulturním domě Krakov a nacvičují písně lidové i umělé, postupně od těch nejlehčích se propracovávají k postupně složitějším. Sbor má svá přípravná oddělení – Pampelišky a Sněženky, kam se zapisují děti předškolního věku. Za dobu existence sboru děti absolvovaly již řadu koncertů a vystoupení přímo v Kulturním domě Krakov a v Domově pro seniory Slunečnice a Rosa na Praze 8, účastní se akcí Městské části Prahy 8 – Rozsvěcení vánočního stromu, Starobohnického těšení aj. Pravidelně si zvou na své koncerty hostující dětské a mládežnické sbory – na Adventním koncertě v kostele sv. Václava si zazpívaly s Alejsborem, na začátku dubna si zazpívaly v Salesiánském divadle spolu s Pěveckým sborem Evropská, v prosinci zpívaly u vánoční stromu v pražské ZOO i v Centru Černý Most. Tento koncertní sbor se zúčastnil také několika festivalů a soutěží, na Zahradě písní 2014 získal pásmo stříbrné, z festivalu Zvoneček v loňském roce si odvezl pásmo zlaté a na Litoměřické notičce dostal ocenění za vynikající choreografii.

DPS Kopretiny

Dětský pěvecký sbor má dlouholetou tradici a zpívají v něm děti ve věku od 8 do 15 let. Sbor vystupuje při kulturních akcích města Chebu a jeho okolí a několikrát ročně pořádá samostatné koncerty spolu s přípravným oddělením sboru. Sbor se účastní festivalů a soutěží v České republice a v zahraničí. V posledních letech navštívily Kopretiny Německo, Itálii a Maďarsko. Naší dlouholetou klavíristkou je moje dcera paní Eva Klimtová.



Vokální společenství Cantio

Kořeny Cantia je třeba hledat v literátském bratrstvu Chorosh (1990 až :-)), jehož dirigent Igor Angelov ovlivnil náš přístup k „autentické“ interpretaci věcí dávných. Hana Vlhová nasměrovala šestičlennou skupinu do vod středověké liturgie a hudebního života ženských klášterů. Vděčíme jí za sestavení a nastudování středověkých nešpor ke sv. Ludmile, kterými v Bazilice sv. Jiří na Pražském hradě každoročně otevíráme Svatováclavské slavnosti duchovní hudby. Od ní pochází i název souboru ( CANTIO = píseň). Nejprve působilo Cantio jako čistě ženský soubor. V roce 2000 jsme se ale rozpomněly na příjemné chvíle strávené na vlnách polyfonního smíšeného mnohohlasu a přilákaly jsme ke spolupráci jak své mužské kolegy z Choroše, čímž vznikla nová podoba Cantia, které jako smíšené vokální těleso v počtu dvanáct a více zpěváků zdobí akce, jako je například znojemské vinobraní aj. V poslední době se Cantio pouští také do objevování pravoslavné liturgie. Základem společné činnosti přitom i nadále zůstávají komornější vystoupení nepočetné ženské části ansámblu na vernisážích, mariánských poutích a dalších slavnostech. K těmto akcím lze jistě počítat i chorální Requiem, nastudované pod vedením Přemysla Žáka.











Zde si můžete stáhnout plakát PFD, 720 kB.